جنارو گتوزو-میلان

جنارو گتوزو؛ اگر کسی مربع به دنیا بیاید، دایره نمی‌میرد!

نیلوفر حیدری | «اگر کسی مربع به دنیا بیاید، دایره نمی‌میرد». عنوان کتاب جنارو گتوزو است. اصطلاحی است به این معنی که کسی نمی‌تواند شخصیت ذاتی خود، به‌خصوص عادت‌های بدش را تغییر دهد.

کتاب جنارو گتوزو
کتاب جنارو گتوزو

 معرفی کتاب

زندگی هم مثل فوتبال مسئله عزم و اراده است. جنارو ایوان گتوزو این را خوب می‌داند. اسکاتلندی‌ها او را رینو (کرگدن)، سالرنیتانی‌ها پیت‌بول، خبرنگاران شجاع‌دل، و کارلو آنچلوتی او را «صدف فلفلی» صدا می‌کردند. اما لقبی که شخصیتش را به بهترین شکل توصیف می‌کند، رینگیو است؛ به معنای غرش.

 سعی کنید در ساحل اِسکیاوُنِئا1 گل بزنید، با یک وسپای درب و داغان اطراف اومبریا2 گشت بزنید، به عنوان یک جنوبی3 در گلاسکو زندگی کنید و هرشب فقط مارتزولو4 را از تلویزیون تماشا کنید تا شوخی‌های احمقانه گاسکوئین5 را تحمل کنید، کسی که درون جوراب‌هایتان مدفوع می‌کند و بعد از تمرین با مسواکِ شما دندان‌هایش را مسواک می‌زند. سعی کنید کراواتتان را بدون باز کردن گره دربیاورید، چون نمی‌توانید دوباره آن را ببندید، و فایده‌ای ندارد که پدر را صدا کنید. چون سه هزار کیلومتر از خانه دور هستید و اون صدایتان را نمی‌شنود.

 رینو با لحنی مشخص و بی چون‌وچرا، ماجراجویی خود در «رنجرز» اسکاتلند را بازگو می‌کند. حکایت‌های خنده‌دار و بی‌شماری را از سال‌هایی که در «خانواده بزرگ میلان» سپری کرده را فاش می‌کند. او اینطور پازل زندگی خود را می‌سازد. داستان مردی که حتی روی حریف فوتبال دستی‌اش تکل می‌رود اما در نهایت بدون گاز گرفتن غرش می‌کند. مردی که اگر مجبور شود درگیر شود، مطمئناً جلوی خود را نمی‌گیرد.

 در این کتاب، جنارو گتوزو، هافبک قهرمان جهان و زوج همیشگی آندره‌آ پیرلو، نحوه تبدیل شدن به «رینگیو» را بیان می‌کند، اینکه با تلاش زیاد تمام پله‌های ترقی را طی می‌کند، از اولین حضورش در پروجا تا موفقیت در رنجرز، پیروزی در تیم محبوبش، میلان، تا روزهای جادویی قهرمانی تیم ملی در برلین، در تابستان 2006.

 رینو، با همان ثبات و شهامتی که در هر بازی می‌گذارد، تمام لحظات مهم زندگی‌اش را به عنوان یک کودک، یک فوتبالیست و یک مرد به یاد می‌آورد. اما مهم‌تر از همه، او خلاصه‌ای از تفکر گتوزو را به ما می‌دهد: قرص‌های عقل و منطق و چند ترفند که به او اجازه داد تا نمونه‌ی خردمندی در داخل و خارج از زمین شود. بنابراین متوجه می‌شوید که در کالابریا وقتی یک فوتبالیست زمین می‌خورد، همه فریاد می‌زنند: «پوستت کَنده ست» و اگر یکی درست جلوی دروازه‌بان شوت بزند: «یه گُلو هدر دادی»، و وای از وقتی که «بدشانسی» بیاورد: «توو زندگی، هیچکس بهت هدیه نمیده، باید مثل خر کار کنی».

رینو در مارسی

 حالا کرگدن دنیای فوتبال چالش جدیدی در مارسی دارد. جایی که به گفته خودش جَوی شبیه به ناپل دارد و با روحیات او سازگار است. به‌هرحال تنها دستاورد گتوزو به‌عنوان مربی، یک قهرمانی کوپا ایتالیا با ناپولی است.

 هواداران مارسی از او بازگشتن به لیگ قهرمانان را می‌خواهند، جایی که آنها تنها تیم فرانسوی قهرمان این رقابت‌ها هستند. باید دید سطرهای جدید کتاب زندگی جنارو گتوزو در قامت مربی و در «کنار زمین» هم پرشور و هیجان می‌شود، یا اینکه او برای تکل زدن و جنگیدن درون زمین ساخته شده و همان‌طور که عنوان کتابش می‌گوید: اگر مربع به دنیا آمدی، امیدوار به دایره شدن، بی‌فایده است.

جنارو گتوزو-مارسی
جنارو گتوزو-مارسی

پاورقی

  •  [1] Schiavonea منطقه ای در کالابریا ایتالیا
  •  [2] Umbria
  •  [3] Terrone لقبی ایتالیایی است که ساکنان شمال ایتالیا با تحقیر یا به شوخی به ساکنان جنوب ایتالیا می‌گویند
  •  [4] Gigi Marzullo روزنامه‌نگار و مجری تلویزیون ایتالیا
  •  [5] Paul Gascoigne هافبک هجومی سابق اهل انگلیس

1 نظر

  1. […] از یک «غریزه‌ی همه‌پذیر» برای کسانی مثل گتوزو، و یک «غریزه‌ی انحصاری» برای کسانی مثل پائولو‌ […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *